Jak udekorować jajka filcem, krawatem, materiałem

Zbliżająca się Wielkanoc, kojarzona jest głównie z jej typowymi atrybutami, czyli jajkami. Nie zawsze tak było, bowiem kościół katolicki nie chciał początkowo przyjąć pisanek za atrybut najważniejszych świąt w całym roku liturgicznym. Jednak z czasem stały się one symbolem nowego życia i zmartwychwstania a tym samym goszczą co roku na naszych stołach ozdobą. Mają przeróżną formę, od jaj malowanych przez dzieci po misternie wycinane z wydmuszek jajka ażurowe i pisanki z makaronu.

Nie wszystkie, z nich zostaną poświęcone w Wielką Sobotę. Służą one głównie do dekoracji naszych mieszkań i domów, wprowadzając tym samym radosną atmosferę poprzez swą żywą kolorystykę. Sposobów na zmianę wystroju na typowo wielkanocny nie brakuje. Rozmaite stroiki, serwety, zdobne koszyczki wykonane na szydełku lub z papieru, no i rzecz jasna pisanki w wielu wariantach. Najprostszy sposób na dekorację jaj to użycie tego co akurat mamy w domu.

W zakamarkach babcinych szkatułek znajdą się z pewnością kolorowe nici, błyszczące cekiny, koraliki nawet zwykłe skrawki materiałów. Tworzenie czegoś z niczego daje największą frajdę i satysfakcję. Ręce gotowe do pracy, zawsze są zdolne wyczarować coś nietypowego i zabawnego a jajka ciekawie przyozdobione mogą upiększać nie tylko nasze stoły, ale i zagościć w domach najbliższych w formie prezentu. Ostatnimi czasy bardzo modnym, choć tak zwyczajnym materiałem jest filc.

Przygotowuje się z niego różnorakie ozdoby a nawet damską biżuterię. Potrafi być bardzo wdzięcznym tworzywem. Łatwo daje się zestawiać z barwnymi koralikami, wstążkami a przy tym nie jest ani zbyt sztywny, ani zbyt miękki- wprost idealny do dekoracji pisanek. Używając filcu wykonamy zdobienia jaj ze styropianu, wydmuszek a także pisanek uszytych z filcu i wypchanych watą lub gałgankami. Podobnie rzecz się ma z pisankami dekorowanymi materiałem lub z niego wykonanymi.

Wśród skrawków materiałów doskonale nadają się kawałki krawatu do kraszenia jaj, które spożyjemy na śniadanie wielkanocne. Najlepsze do tego celu są krawaty jedwabne. Skrawkami materiału owijamy jajka tak by przylegały do skorupki stroną drukowaną (wzorkiem). Następnie należy je owinąć w inny biały materiał zawiązując go dokładnie na końcach jajka, włożyć do garnka z wodą i łyżką octu a następnie zagotować. Jaja od momentu zagotowania powinny się gotować okło 3 minut. Po wyjęciu będąca na nich widoczne wzory odbite z jedwabiu.